26 Ekim 2014 Pazar

2014 KPSS Tercihleri

2014 KPSS TERCİHLERİ ÖNCESİ

Geçtiğimiz aylarda yapılmış olan KPSS Ön Lisans ve Ortaöğretim sınav sonuçları ve bölümler bazında sıralamalar belli oldu. Ancak şimdi ki muamma ise KPSS tercihleri ne zaman yapılacak konusu üzerine yoğunlaşmış durumda.

Bundan önce bilinmesi gereken bir gerçek var ki o da; Devlet Personel Başkanlığı her yıl iki alım takvimi belirlemektedir. Bu durumda da 2014 KPSS sonuçlarına göre toplam dört ayrı atama yapılacaktır.

1. Atama: 17 Kasım 2014 – 26 Kasım 2014 arasında yapılacak.
2. Atama: 2015 Haziran ayı içerisinde yapılacak olup kesin tarihler belli olmamıştır.
3. Atama: 2015 Kasım  ayı içerisinde yapılacak olup kesin tarihler belli olmamıştır.
4. Atama: 2016 Haziran ayı içerisinde yapılacak olup kesin tarihler belli olmamıştır.
Bu takvim eğer yönetmeliklerde bir değişikliğe gidilmez ise çift yıllarda yapılan KPSS Sınavları ile devam edecektir. Ancak KPSS A grubu tercih edecek olan adaylar kurumların kendi yaptıkları sınava bağlı olarak yerleştirileceklerdir. Uzman Yardımcılığı ve Denetmen Yardımcılığı gibi. Bu sınavlar merkezi atamaların dışındadır. Bunlar için 2014 KPSS Puanları 2016 KPSS sınavına kadar geçerli sayılacaktır.

KPSS sınavlarında 2002 yılı düzenlemelerine göre 70 puan alma zorunluluğu kaldırılmış olmasına rağmen bir çok aday bu konuda bilgi sahibi değildir. Bilenler ise 70 puan altında yerleştirmenin mümkün olmadığını ama istatistiki verilerin tam tersini gösterdiği aşikardır. Burada önemli olan unsur KPSS yerleştirme esaslarına tamamen hakim olmak gereklidir.
Aday yerleştirmelerinde iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Merkezi Yerleştirme diğeri Kurumsal Yerleştirmedir. Merkezi Yerleştirmede her hangi bir taban puan zorunluluğu bulunmamaktadır. Kurumsal yerleştirmede ise kurumlar bazı taban puan şartı koyabilmektedirler. Bu yerleştirme sistemleri iyi bilmek tercihlerde en sağlıklı kararların alınmasına yardımcı olacaktır.

Merkezi Alımlar

Sınavın geçerli sayıldığı iki yıl sürecinde 4 veya 5 kez yapılabilmektedir. Tercihler ÖSYM aracılığı ile online yapılmaktadır. Birinci alıma tercih yapan ve yerleşemeyen aday diğer alımlarda da tercih yapabilir. Tercih durumuna göre şekillendiği için önceden belirlenen bir kontenjan miktarı ve atama takvimi olmayabilmektedir. Ama ana mantık bellidir. Devlet Personel Başkanlığı (DPB) Kamu kurum kuruluşlardan personel ihtiyacını alır. Alınan bu veriler sınıflara ve vasıflara ayrılır. Aranan niteliklerle birlikte ÖSYM Başkanlığına bildirir. Bu doğrultuda da ÖSYM tercih kılavuzu hazırlar. Ardından da elektronik ortamda tercihler alınarak puan üstünlüğüne ve tercih sırasına bağlı olarak yerleştirmeleri gerçekleştirir.

Düşük Puanlı Yerleşimler

KPSS Tercih kılavuzu incelendiğinde görürüz ki bir binlerce kadro ve bu kadroları seçmek için nitelikler görürüz. Ancak herkesin her kadroya başvurması mümkün değildir. Bu da her kadroya başvuracak adayların farklı niteliklerde olması gerekebilir. Örneğin Sosyal Güvenlik Mezunu olma şartı isteyen bir kadroya İşletme Yönetimi Mezunu başvuramaz. Bu da aranan niteliklere sahip kişi sayısının aldıkları puanlara bağlı olarak bazen düşük puanlarla yerleşimler olabilmektedir. Bu durum daha çok teknik ve sağlık kurumlarında görülmektedir. Ancak bu puanlamanın o nitelikteki kontenjan oranına bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Adalet ve Sosyal Güvenlik Bölümlerinden mezun olanların sosyal ağlardaki sitemleri de bu kontenjan oranları ile alakalıdır. Mezun çok olup alım az olacak olursa doğal olarak puanlar yukarıya çıkacaktır. Özellikle Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu öğrencilerinin atamalarda diğer bölüm mezunlarına da hak verilmesine karşıdırlar ki bunda da haklı oldukları söylenebilir.

Kurumsal Alımlar

Bu alımlarda KPSS Puanı önemli olduğu kadar daha sonra yapılacak olan sözlü veya yazılı sınavlar da ayrı bir önem teşkil etmektedir. Hatta bu konuda beceri sınavları dahi yapılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bazı kurumlar bu şekilde alımlar gerçekleştirmektedir. Ancak insanlar arasında özellikle mülakatların hakkaniyeti açısından bazı tedirginlikler bulunmaktadır. KPSS Puanı 87 civarı olup talep edilenden fazla klavye hızına sahip olmasına rağmen, mülakatlarda başarısız olmasına yeterli puanlardan en üstünü vererek elenen kişilerin varlıkları bilinmektedir. KPSS Puanı 87 olan, klavyesi 90 üzeri olan kişinin hangi eksiklikleri yönünden 45 mülakat puanı aldığı tartışılır. Hele ki adalet yayması gereken kurumlarda.




0 yorum:

Yorum Gönder