2 Ekim 2014 Perşembe

Çağın Belası Bonzai


Uyuşturucu tutkunluğu konusunda mücadelelerin yeterli gelmediği dönemimizde şimdi de adı sanını yeni duymaya başladığımız bir tehlike ile karşı karşıyayız. Her gün televizyon programlarında ya da gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberlere baktığımızda bir ya da birkaç bonzai mağduru ile karşılaşmaktayız. Daha önce birçok uyuşturucu adını duyarken bu ürün yeni yeni dilimize dolanmaya başladı. Peki, nedir bu bonzai?

 Bonzai Nedir?

İnsanlar arasında bilinen isimleri ile Jamaican, Smoke, Bonzai Citrus gibi bazı maddelerin kurutulmuş olan bitki yapraklarına emdirilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu zararlı uyuşturucu maddenin sıvı veya toz şeklinde ambalajlanarak piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Genel olarak esrara benzese de kullanımı durumunda kullanıcının metabolizmasına çok ciddi zararlar veren bir uyuşturucu maddeye denir. Bonzaideki kurutulmuş bitki yapraklarına emzirilen kimyasal maddeler aslında hastalıkların tedavisi ve teşhisi amaçlı olarak laboratuvar ortamlarında üretilmiştir. Bu sentetik malzemelerin diğer bilinen uyuşturucu türlerinden, örneğin esrar, eroin ve kokainden çok daha fazla tehlikeli olduğu da bilinmektedir. Bunun ana nedeni ise kullanan kişinin beyin hücrelerine zarar veriyor olmasıdır ki bu zararı çok kısa süre içerisinde gerçekleştirebilmektedir. Bu durumun en belirgin zararı ise ani kalp durmaları ve şizofreni benzeri etkiler göstermesidir.

Bonzai kullanımına başlarken; kişiler genel olarak bu ürünün doğal olması ve bitkisel bir ürün olması sebebi ile zararsız imajı doğurması kişilerde ilk kullanım kararlarına etki etmektedir. Oysaki burun yolu ile çekilmesi durumunda, akciğer tarafından anında emilip kana karışması olması sebebiyle, beyne birkaç dakika içinde ulaşmakta ve bu nedenle de etkileri çok hızlı bir şekilde görülmektedir. Ağız yolu ile alınması gibi bir durumda ise sindirim sistemi tarafından emilmekte olduğundan dolayı burundan çekildiği zaman gösterdiği etki süresi kadar kısa sürede etki göstermemektedir.

Bonzai Kullanımı Sonrası Karşılaşılan Durumlar Nelerdir?

Bonzainin kullanım yöntemine bağlı olarak etki süresi de değişiklik göstermektedir. Ayrıca yine bonzainin içeriğinde ki etken maddenin tür ve yoğunluğu ile alakalı olarak etki süresi de değişmektedir. Bilinen en kritik durumu ise alkol ile birlikte kullanılmasında göstermektedir. Eğer alkol ile kullanılırsa kişide panik atak krizleri, halüsinasyon gibi ruhsal etkilerinin yanında sık ve ağır kusma nöbetleri yaşanabilmektedir. Yaşanılan panik atak esnasında kişiler bayılma hissi, kalp krizi geçiriyor endişesi, vücudunda uyuşmalar yaşamaktadır. Kullandığı maddenin yasadışı olması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuramamaları nedeniyle de ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

Bonzai Kullanılmasının Belirtileri

Diğer uyuşturucularda olduğu gibi bonzai kullanımı da kan testi, tükürük testi ya da kan testi ile tespit edilebilmektedir. Ama en basit tespit şekli olarak da idrar testi kullanılmaktadır. Ancak genel yorumlamaların yapılabilmesi için daha detaylı testlerin yapılması gerekmektedir. Kullanıcıda ağrı duyusunda azalmaya neden olur ve vücut ısısını artırıcı etkisi görülür. Yüz ifadelerinde oluşan donukluk yanında hareket yetilerinde de yavaşlamaya neden olmaktadır. Bonzai kullanımının genel belirtileri ise; hafızada oluşan kayıplar, duygu bozuklukları, baş dönmesi, algı kayıpları, geçici felç hali, bilinç kayıpları, ağrılara karşı duyarsızlık önde gelir. Ayrıca belirtileri ise kalp çarpıntısı, nefes darlıkları, kusma, ağızda oluşan kuruma, iştah bozuklukları ve sıvı kaybı olarak yasılabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder