18 Kasım 2014 Salı

Diyabet (Şeker) Nedir?

Midemizin arkasında pankreas adlı bir beze bulunmaktadır. Kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılamaktadır. Bu hormonlara insülin adını vermekteyiz. İnsülin salgılanmadığında enerjimizi karşılayan şeker vücuda girememektedir.
 
Hücreye giremediği zaman da kanda depolanmaktadır ve hücrelerimize zarar verir. Birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilir. Önemli bulguları kandaki şeker miktarının artması, karaciğerde kolesterol ile enerji kullanımı için yağ daha fazla kullanılır, vücuttaki protein azalır. Şeker hastalığının birçok belirtileri vardır bunlar çok fazla miktarda su tüketimi ve tüketim gereksinimi, iştah açılması ve sürekli yemek yeme isteğinde bulunmak, ciltte kurumalar ve pullanma, sık bir şekilde idrar gereksinimi duymak, halsizlik ile yorgunluk ve uyku isteği, yaraların uzun sürede kendini yenileyememesi, gözlerde bulanık görme gibi. Şeker hastalığı kalıtsal mıdır? Evet, kalıtsal bir hastalıktır. Annemizden, babamızdan, dedemizden hatta teyze, hala, amca, dayıdan bile gecen bir hastalık olabilmektedir. Bunun haricinde şu nedenlerden dolayı da diyabet (şeker) hastalığı çıkma ihtimali vardır.

•   Hızlı bir şekilde yemek tüketip hemen acıkanlar da görülür.
•   Yüksek tansiyon hastalarında görülebilir.
•   Kandaki yağ oranı fazla miktarda çıkanlarda.
•   Yaşam tarzının hareketsiz kalışından dolayı çıkar.
•   Yaşlılıklar da ortaya çıkabilir.
•   Hamilelik esnasında ortaya çıkabilir.
•   Bel çevresi genişliğinden ortaya çıkmaktadır.
•   Kilosu yüksek insanlarda (BKİ’si yüksekse sorun var demektir.)

Diyabet (şeker)  hastalığı tanısı kan ile idrar tahlilleri ile bir takım kimyasal testler sonucu hastanelerde yapılmaktadır. İdrarda ve kanda şeker sayısının yüksek görünmesi ile diyabet (şeker) hastalığı tanısı konulmaktadır. Böylece doktorumuzun tavsiye etmesi ile tedaviye başlanmalıdır. Tedavinin yanı sıra diyabet (şeker) hastalığına uygun bir diyet listesi verilmelidir. Hastanın bu diyete uyması gerekmektedir. Ayrıca diyabet (şeker) hastaları şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekmektedir.
   

0 yorum:

Yorum Gönder