29 Ekim 2014 Çarşamba

Cep Telefonlarında SAR Değeri

TELEFONLARDA SAR DEĞERİ

Özellikle elektronik cihazların yaymış olduğu elektromanyetik enerjinin bir kısmı vücut tarafından emilmektedir. Bu emilime SAR değeri denilmektedir ki cep telefonları açısından bazı kısıtlamaları vardır. Örnek vermek gerekirse Avrupa’da kilogram başına 2 Watt’a kadar olan değer mazur görülürken Bu miktar Amerika Birleşik Devletlerinde 1,6 Watt/kilograma kadar inebilmektedir. Bu eşik değerler kullanıcılarının sağlık değerlerini korumaları açısından en üst değerlerdir. Üretilen telefonların modeline göre bu değer farklılık gösterebilmektedir. O nedenle de telefon tercihlerinde SAR değerinin kontrol edilmesi önemli bir durumdur.

SAR değeri düşük olan bir telefon ile uzun süreli konuşmak bu olumsuz etkiye maruz kalınmadığı anlamına gelmemektedir. Çünkü günümüz kullanım sürelerine bakıldığın ciddi endişeler duymak gerektiği uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlara bakmak gerekirse şu şekilde sıralamak mümkündür:
  • Cep telefonu kullanımında kapalı alanların tercih edilmemesi gerekmektedir. Telefonların baz istasyonuna ulaşma çabası esnasında bazı değerleri maksimuma çıkmaktadır. Örneğin açık olan bir pencereye doğru konuşmak olumsuz bir etkiyi en aza indirebilecektir.
  • Cep telefonu seçimlerinde pil ömrü uzun telefonlar seçmek çok önemlidir. Çünkü pil gücü azalmış bir telefon ile konuşurken daha çok radyasyona mazur kalınmaktadır. Bu durumda SAR değeri ile birlikte pil ömrü de uzun telefonlar tercih etmek gerekmektedir.
  • Cep telefonlarının ilk çalmaya başladığı an yaydıkları radyasyon miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle genelde ceplerimizde taşıdığımız telefonun ekran kısmını vücudumuza dönecek şekilde cebimize koymak gereklidir. Hatta cevap tuşuna bastıktan sonra bir süre sonra kulağa götürmek de önemli olabilir. En az bir saniye kadar beklemek çok önemlidir.
  • Cep telefonunun mümkün olduğu kadar beyinden uzak tutulması gerekir. Bu sebeple kısa mesaj ile çözülebilecek iletişimde tercihi mesajdan yana kullanmak en doğru çözüm olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder