29 Ağustos 2014 Cuma

Üniversite Bursları Hakkında



Üniversite Bursları

 Bilindiği üzere Üniversitelere yeni öğrenci kayıtları 01-05 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Öğrencilerin ve ailelerin kayıtlardan çok şu an için kafalarında yer eden konuların başında barınma bulunmaktadır. Bunda ilk tercih edilen yer olarak Kredi Yurtlar Kurumu Yurtları halk ifadesi ile devlet yurtları başta gelmektedir. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) geçtiğimiz günlerde yurt başvurularını kendi web sitesi üzerinden almayı tamamladı ve muhtemelen bugün sonuçlandıracaktır. Çünkü kayıtlar için bir başka memlekete gidecek olan aile ya da öğrenciler yurt işlemlerini de sonuçlandırmak isteyeceklerdir. 

Öğrenci ve ailelerin en çok önem verdikleri konulardan biri ise burslardır. Son birkaç yıldır Üniversitelerin kendilerinin ya da vakıflarının sunmuş oldukları burslar ile Başbakanlık Bursu olarak bilinen burslar birleştirilmiş ve tamamı KYK üzerinden verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda öğrenciler ne yapmalıdırlar.

-          Öğrenciler KYK Sitesinden başvurabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken şudur. Birinci sınıf öğrencileri ilk yıl burs alıyorlar ve başarısız konumuna düşmemişler ise aldıkları burs devam edecektir. Yeniden başvurmaları bir başka kişinin hakkını elinden alabileceği gibi kendileri de burs alamayacaklardır. Bunun nedeni KYK’nın her üniversiteye belirli kontenjan sunmasıdır. 

-          İnternet üzerinden yapılacak olan başvurularda verilecek olan bilgiler bursun kabul edilmesinin ardından belgelendirilmesi istenecektir. Yani aylık geliri 1000 TL gösteren birinin maaş bordrosu 1100 TL ise burs başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilecektir. Bu neden reel bilgilerin verilmesi hem yasal yükümlülüktür hem de çok önemlidir.

Peki, yasal süresi içerisinde KYK’nın sitesinden başvuru yapmayan öğrencilerin durumu ne olacaktır?

 Bu durumda KYK belirli tarih aralıkları için Üniversitelere yeni kontenjan bildiriminde bulunacak, ve bir form vasıtası ile öğrenci kendi bölümünde ıslak imzalı başvuruda bulunabilecektir. Bu ise okulların başlamasına müteakip gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin burs başvurusu anlamında ki bu son şansı kaçırmamak için öğrenci duyurularını iyi takip etmesi gerekmektedir. 

KYK burs başvurusunda bulunan ancak burs çıkmayan tüm öğrencilerin bu başvurularını kredi olarak ödüllendirmektedir. Ancak birçok kişi burs ile kredi arasındaki farkları ayıramamaktadır. Kredi de geri ödeme yapılacaktır. Bu durumu göz ardı etmemek gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder