30 Ağustos 2014 Cumartesi

Burs İle Kredi Arasındaki Fark



Burs İle Kredi Arasındaki Farklar



Ülkemizin dört bir yanında bir yandan yeni sisteme bağlı olarak gelişen ortaöğretim nakil işlemleri ile uğraşılırken bir yandan da üniversite kayıtları telaşı başlamıştır. Aileler genel olarak kredi ile burs kavramlarının arasındaki farkı ayırt edememektedirler. On dört yılı aşkın süredir öğrenci işleri tecrübemle alakalı bu yazıyı derleme gereği duyuyorum. Umarım kişilere bir faydam dokunur. Bu makalemde yapacağım tüm açıklamalar Devlet Üniversitelerini kapsamaktadır.
Öncelikle burs ile kredi arasındaki farklılıklardan söz edelim. Aslında kavramlara biraz önem göstersek yeterli bunu anlamak için. Maalesef ki halk arasında “geri ödemeli burs” ve “geri ödemesiz burs” olarak adlandırılan ifadeler burs ve kredidir.
Burs Nedir?
İfadelerimde halk dili kullanmamın nedeni resmi dil ile yazılan yönerge ve yönetmeliklerin insanlara ne kadar itici geldiğini bilmemden kaynaklanmaktadır. Burs devlet kurumları, özel kurum ve kuruluşlar, vakıflar ya da dernekler hatta şahıslar tarafından öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla nakden yapılan ödemedir. Ama bu ücret iade edilmez. Bu ödeme karşılığı öğrenciden sadece başarı beklenir. Başarısına bağlı olmadan öğrencilik yaşamı boyunca da verilen burslar vardır.  Özetle “Bursun İadesi Yoktur”
Kredi Nedir?
Kredi devlet tarafından karşılanan öğrenci giderlerinin daha sonra belirli faiz oranları da ilave edilerek olumlu taksitler şeklinde iade edilmesidir. Yani “Kredinin İadesi Vardır”. Krediler Katkı Kredisi ve Öğrenim Kredisi olarak ikiye ayrılır. Katkı kredisinde öğrencinin ödemekle yükümlü olduğu katkı payı tutarları KYK tarafından ödenir ve öğrencinin okul bitiminden sonra iadesi talep edilir. Öğrenim kredisinde ise öğrenciye nakit ödeme yapılır ve öğrencilik bitiminde iadesi istenir. Ancak artık Normal Öğretim (Gündüz) öğrencileri katkı payı ödemediklerinden dolayı katkı kredisi kavramı artık bulunmamaktadır.
Kredi ve burslar ile alakalı işlemler Kredi ve YurtlarKurumu tarafından yürütülmektedir. Farklı bur veren kuruluşlar da vardır. Engelli öğrenciler için TESYEV, başarılı öğrenciler için TEV bunlardan bazılarıdır. Öğrencilere yegane tavsiyemiz Kredi Yurtlar Kurumu’nun web sitesini ve öğrenci ilan panolarını her gün kontrol etmeleridir.  



0 yorum:

Yorum Gönder