22 Ağustos 2014 Cuma

SEO İçin Renklerin Önemi

Web tasarımında renk, en az içerik ve tema kadar önemlidir ve tasarımın önemli bir kısmını oluşturur. Renk, siteye sadece görsel çekicilik katmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcılara verdiği mesaj açısından da son derece önemlidir.
 Neden Renk Kullanılır?
Web tasarımında renk, dikkat çeker: Örneğin web sayfası üzerinde dikkat çekmek istediğimiz bir öğeyi farklı bir renge boyayarak dikkati oraya yönlendirebiliriz.
  Web tasarımında renk, ruh halini yansıtır: Örneğin, parlak renkler mutlu, enerjik bir ruh halini yansıtırken puslu, koyu, gri renkler karamsar bir ruh hali için kullanılabilir.
Web tasarımında renk, okunurluğu artırır: Renk, metinlerde okunabilirliği artırmak için kullanılabilir. Ayrıca ana başlıkları, alt başlıklardan ayırmak için farklı renkler kullanılabilir.
  Web tasarımında renk bir kodlama aracı olarak kullanılabilir: Renklerin, maddeleri, yerleri, bölgelerin kodlanması amacıyla kullanılması yaygındır.
Web tasarımında renk, yeryüzü şekillerini belirtmede kullanılabilir: Örneğin bir haritada, mavi renk, yeryüzündeki suları; yeşil ve kahverengi renkler, kara parçalarını belirtir.
Web tasarımında renk, varlıkları ve imgeleri ayıt etmede kullanılabilir: Renk; iyi-kötü, kadın-erkek gibi zıtlıkları belirtmek amacıyla kullanılabilir. Örneğin, beyaz renk iyiyi; kötü, siyah renk kötüyü; pembe renk kadını;  mavi renk erkeği temsil etmek amacıyla kullanılabilir.
Renk Kullanma İlkeleri
  Web tasarımında renk kullanma ilkeleri, kısaca maddeler halinde sıralanmıştır:
1.       Saf, parlak ve çok güçlü renkler ya az kullanılmalı ya da sönük arka plan tonları ile kullanılmalıdır.  Güçlü renkler, belirli bir özelliğe dikkat çekmekte kullanılmaktadırlar. Kullanıcıları, parlak, güçlü renklerle sıkmamak gerekir. Çünkü bu durumda, dikkat; içerikten renklere doğru kayar.
2.       Açık, parlak renkler, kendilerine yakın koyu bir renk ile birlikte kullanılmalıdır. Bu, zıtlık sağlar ve belirli bir şeyi vurgulamaya ya da dikkati çekmeye yarar. Parlak ve koyu renkleri birlikte kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü bazen bu görüntü, gözü yorabilir.
3.        Arka plan, geniş-alan ya da temel alanlar, yumuşak, donuk, doğal renkler olmalıdır ki, daha küçük parlak alanlar göze çarpsın.
4.        Geniş alanlar farklı renklerle doldurulmamalıdır ya da farklı renkleri birbiri ile uyumlu şekilde kullanmak gerekir.
Renklerin de Psikolojisi Var
Mavi: Barış, sükûnet, ahenk, umut ve güven veren bir renktir. Pastel ve soğuk renklerle; toprak tonları ve gri, bej gibi nötr renklerle uyumludur.
Bej:  Kullanıcıya huzur ve dinginlik veren nötr bir renktir. Arka plan için iyi bir renktir ve en üst düzeyde okunabilirliği sağlar.
Siyah: Genellikle, keder, ağır depresyon rengidir, fakat doğru kullanılırsa, dikkat çekici ve gizemli olabilir. Fakat hedef kitleye dikkat etmek gerekir. Siyah renk kullanımı bir çocuk sitesi için kötü bir seçimken; bir sanatsal site için mükemmel bir seçim olabilir.
Yeşil: İnsanlar üzerinde hem olumlu ve hem de olumsuz etkileri olabilen bir renktir. Sadakat ve zekâyı simgelediği düşünülmektedir. Kırmızı ile birlikte kullanımı sakıncalıdır. Çünkü okunabilirliği imkânsız kılabilir.
Gri: Üzüntü, gizlilik ve güvenirliği çağrıştırır. Sıkıcı bir renktir. Öğretim amaçlı web sitelerinde tavsiye edilmez.
Turuncu: Sıcak bir renktir. Sitenin dikkat çekici olması için kullanılabilir. Mavi ile kullanımı gözü yorabilir.
Kırmızı: Şiddeti ve gücü temsil eden tüm renklerin en sıcağıdır. Diğer nötr renkler ile kullanıldığında güzel bir vurgu sağlar fakat yeşil, mavi ve mor ile kullanılması uygun değildir.
Sarı: İyimserlik, mutluluk ve hayal gücünü temsil eder. Zıt renkler ile kullanıldığında okunabilirliği kolaylaştıran bir arka plan rengidir.
Beyaz: Temizlik, saflık, masumiyetin rengidir. En popüler arka plan rengi olma yolundadır, çünkü ekranda en iyi okunabilirlik sağlamaktadır.
Kaynak: Greyfurtsoft

0 yorum:

Yorum Gönder