10 Kasım 2014 Pazartesi

İcat Nedir

İCAT NEDİR

İcat kelime anlamıyla daha önce bulunmamış olan bir şeyin,  kişilerin emekleri ile ortaya çıkarmasıdır. Öyle durduk yere birden bire ortaya çıkan icat sayısı çok azdır.  Bir çok icat daha önce var olan bir teknolojinin benzeri olmayan bir şeklinin ortaya çıkarılması ile oluşur. Oluşan bu yeni ürün, bazı insanların ihtiyaçlarını karşılaması mantığı ile olabilir,  icadı bulan kişinin işini daha hızlı yada daha üst düzey verim sağlaması mantığı le olabilir, öyle ki bazen de tesadüfen bulunmuş olabilir. Bazı icatlar bir kişinin emeği ile değil bir grubun beraber çalışması sonucu da bulunmuş olabilir. Öyle ki bazen de dünyanın farklı farklı kesimlerinde, birbirlerinden habersiz kişiler aynı anda yada dönemde bulmuş olabilirler.

İcat kelime anlamı ile yeni bir şey bulma, buluş anlamları taşımaktadır. Bu ifadeye göre de daha önce olmayan bir şeyi bulan kişiye de mucit denir. Her icat bir ihtiyaç sonucunda bulunmuştur. Teknoloji ilerledikçe de yeni icatlar ortaya çıkmıştır. Bir şeyin icadını başarabilmek için bir düşünceye de sahip olmak gerekmektedir. Ancak bir düşünceyi geliştirmek için de belirli bir yöntem izlemek gerekmektedir.

Bir başka tabirle icat, her hangi bir şeyin, kişilerin çabaları ve araştırmalarıyla yeni bir şeyler geliştirilmesidir. İcat ile keşifi birbirine karıştırmamak gerekir. Keşif zaten olan bir şeyin ilk kez bulunmasıdır. Örneğin Christof Kolomb Amerika’yı icat etmedi sadece var olan bir kıtanın varlığını tespit ederek keşfetmiştir. Ancak Peter HENLEIN madeni parçaları birleştirerek ilk cep saatini buldu. Daha önce hiç olmayan cep saati ilk kez bulunmuş oldu. Bu ise bir icattır. Keşfedene kaşif, icat edene ise mucit adı verilir. Buradan de anlaşılacağı üzerine icatın en önemli özelliği daha önce olmayan bir şeyin tespit edilmesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder