13 Eylül 2014 Cumartesi

Kurbanlık Seçerken Dikkat


KURBAN KESİLEBİLECEK HAYVANLAR VE ÖZELLİKLERİ


Hemen hemen her yıl araştırılan bir konudur. Kurban edilmeye uygun hayvan nasıl olmalıdır, yaşı kaç olmalıdır, hastalık durumu vb. Bu konuda tereddütleri ortadan kaldırmak maksadı ile bu makaleyi yazma gereği duymuş bulunmaktayız. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da teyidi yapılan verilere bağlı olarak:

 Kurbanlık hayvanlar şunlardır:

Yalnızca davar (koyun, keçi), sığır (inek, boğa, manda, dana, düve, tosun) ve deveden kurban olmaktadır. Hem dişi hem de erkek hayvanın kurban edilmesi mümkündür. Ancak kurbanımız koyun ise erkek olanını ve beyazı siyahından fazla olanını kesmek, keçinin ise dişisini kesmek daha sevap olarak karşılanır. Eğer kıymetleri eşit ise koyun kesmek sığır kesmekten daha uygun görülür. Yünü kırpılmış olan koyun kurban etmek ise mekruhtur. Davar ise bir yaşını, sığır ise iki yaşını, deve ise beş yaşını aşmış olması gerekmektedir. Kuzu ise altı ayını aşması iri olmasına bağlı olarak kesilmesi uygun karşılanmaktadır. Bir gözü kör olan, yürümeye engel sakatlığı olan, dişlerinden yarısı olmayan, kulak ya da kuyruktan yarısı olmayan, ayaklarından kesilmiş olan ya da ölmek üzere olan bir hayvan kurban olarak kesilemez. 

Bazı eti yenen hayvanlar vardır ki bunlar vahşi hayvanlar kategorisindedir. Bunlar da kurban olmazlar. Bunlara örnek olarak lama, bufalo ve yabani koyunu verebiliriz. Ancak melez ise hayvanın annesine itibar edilir. Yani annesi evcil olan ve kurban edilebilir hayvanlardan olan ve eti yenen ancak yabani hayvan olan bir hayvanın melez yavrusu anne evcil olduğu için kurban edilebilir. Gebe ve tüyü dökülmüş hayvan kurban etmek de mekruhtur. Burnu ya da dili kesilmiş ya da hiç olmayan bir hayvan da kurban edilemez. Davar ise bir sığır ise iki memesi kesik ise kurban olmaz. Diz kapakları kırılan hayvanların da kurban edilmesi uygun değildir. Kurbanlık olarak planlanan tosuna binmek ya da çift sürmek gibi işlevlerde kullanmak mekruhtur. Anadan kulağı küçük olan hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Keçi ile ceylan melezi olan hayvanın kurban edilmesi uygun değildir.

0 yorum:

Yorum Gönder